Achter de voordeur bij Nieuweweg in coronatijd

Verhalen

Achter de voordeur bij Nieuweweg in coronatijd

Deel dit artikel

Ook bij Nieuweweg traden de coronaregels onverbiddelijk in werking. Van de ene dag op de andere veranderde het leven van de bewoners. Niet meer naar de gemeen- schappelijke ruimtes. Geen dagbesteding. Geen bezoek. Eten op je kamer en alleen maar naar buiten voor een klein beetje frisse lucht… maar vooral niet te lang. Hoe hebben de bewoners dat ervaren?

Jacco

Mijn moeder, daar vond ik het eigenlijk best naar voor. Ze komt normaal gesproken bijna iedere dag even langs. Nu dus helemaal niet. De dagbesteding hield er ook direct mee op. Ik werk bij 2Wieler Floriande. Een leuke baan en het zorgt voor ritme en structuur. Als dat er niet meer is, wat moet je dan zo’n hele dag. TV kijken doe ik niet zo veel. Behalve voetbal natuurlijk. Ik ben een enorme Ajax-fan. Maar ja, de hele competitie was per direct gestopt. Je huishouden is op een goed ogenblik ook wel klaar. Ik ging wel veel muziek luisteren. Ik ben een amateur-dj en krijg daar ook les in. Ik volg allemaal professionele dj’s die op Facebook met nieuwe muziek komen. Ik ben dus weer prima op de hoogte. In juni mochten we voorzichtig weer aan het werk. Heel fijn, maar ik merkte wel dat mijn werkritme helemaal zoek was. Normaal gesproken doe ik het onderhoud van vier fietsen op een ochtend. Nu lukt het net met twee. Het is weer wennen.

To

Het duurt zo lang. Wanneer gaat dat virus nou weer weg? En waarom is dat virus er eigenlijk? Ik snap het niet hoor. En toen werd ik verkouden. Ik mocht helemaal niks meer en moest in mijn appartement blijven, wel twee weken. Ik zag bijna niemand meer. Maar luister, eigenlijk vond ik dat niet eens zo erg. Weet je, ik word al gauw zenuwachtig als er te veel mensen zijn. Last van prikkels noem je dat. Die waren er nu dus niet. En wat ik dan deed al die tijd? Van mijn broer had ik een tablet gehad. Daar stonden spelletjes op. Die heb ik gespeeld, heel veel gespeeld, maar op een goed ogenblik was ik het toch een beetje zat. En toch, dat binnen blijven en afstand houden, het heeft gewerkt. Volgens mij is hier bijna niemand ziek geworden. Goed hè! Maar ja, over is het nog niet met die corona. Wat een gedoe, want ik moet echt naar de pedicure. Ik heb zulke lange teennagels… niet normaal!