Collega’s in beweging

Verhalen

Collega’s in beweging

Deel dit artikel

Iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Je gaat jouw weg en je maakt je eigen verhaal. Die persoonlijke
verhalen zijn vaak weer een inspiratiebron voor anderen om in beweging te komen en hun weg te kiezen.

Ik heb dus bewust de overstap gemaakt naar de zorgopleiding. Dat was toch echt wel een ding. Want ik ging van mbo-niveau 3 naar niveau 4 en was wat onzeker of ik dat wel kon.

Gesteund door Ons Tweede Thuis en mijn familie heb ik de overstap gemaakt en ik ben er nu echt blij mee.

Mijn eerste stap is om persoonlijk begeleider te worden en daarna wil ik graag werkbegeleider worden van leerlingen en stagiairs om zo mijn positieve drive over te brengen op toekomstige collega’s in de zorg.”

Organisch ontwikkelen

Marjolein: ”Werken in de zorg is mij met de paplepel ingegoten. Als kind ging ik met mijn moeder mee. Zo heb ik in 12 jaar tijd veel plekken binnen Ons Tweede Thuis gezien.

Ik beweeg met de organisatie en de cliënten mee en voel mij daar goed bij.

Iedereen mens heeft andere behoeften en ik speel daar op in. Elke dag is anders en de mensen die ik ondersteun zijn mijn spiegel. Deze spiegel houdt mij scherp en alert en geeft mij inzicht. Ik doe nu 1-op-1 begeleiding. Dat is behoorlijk solistisch. De cliënt vaart er wel bij. Maar dat moet toch anders kunnen? Hoe kan hij meedoen in de groep? Wat is hiervoor nodig? Verder heb ik een achtergrond in sport en beweging als beweegagoog. Het liefst wil ik dat weer actief gaan doen. Ik krijg energie van bewegen en vind het super om dat ook bij anderen te bereiken.”

Werken met mensen

Wesley: “Ik ben nu persoonlijk begeleider in opleiding bij de Tuingroep. Ik begon als stagiair hovenier. In gesprekken met mijn zus, die ook in de gehandicaptenzorg werkt, kwam ik erachter dat ik zocht naar een stuk verdieping naast het hoveniersvak. Mensen boeien mij. Ik vind het een uitdaging om het vertrouwen van mensen te winnen. Als dat lukt, is er een mooie basis voor samenwerken.

Zoeken naar een oplossing

Sander: ”Als begeleider vond ik altijd overal wat van en na 31 jaar in de zorg is dat niet minder geworden. Ik kan daar nogal duidelijk in zijn maar ben altijd op zoek naar een oplossing.

Als het niet rechtsom kan, dan proberen we het toch gewoon linksom?

In mijn huidige functie als locatiemanager vind ik dat net zo belangrijk als vroeger. Ik ben dus niet veranderd als mens maar benader mijn werk van een andere kant. Ik zie de locatie nu als geheel, als een systeem van cliënten, medewerkers, ouders, vrijwilligers, het gebouw en de financiering daarvan. Dan loop je vaak tegen zaken aan die anders moeten. Daar vind ik dan nog steeds wat van en dat wil ik mijn medewerkers duidelijk maken. Niet altijd even makkelijk maar ik denk dat ik er wel een stuk diplomatieker in ben geworden…”

Intuïtie volgen

Annemarie: “Iedere dag werk ik met heel veel plezier. Ik hou van mensen. Bij Ons Tweede Thuis heb ik als begeleider veel te maken gehad met jongeren die het niet zo makkelijk hadden. Vaak met moeilijk verstaanbaar gedrag en veelal overvraagd. Mijn manier van begeleiden sloot vaak goed aan bij wat ze nodig hadden. In eerste instantie dacht ik dat dit toeval was. Inmiddels besef ik dat ik een soort aangeboren intuïtie heb om te begrijpen wat iemand nodig heeft. Mijn intuïtie is mijn kracht om het contact en de relatie tussen mensen te helpen verbeteren. Nu doe ik dit als casemanager. Voor mij is het uitgangspunt dat mensen unieke relaties hebben met elkaar en dat programma’s en regels hulpmiddelen zijn. Als het dan in de relatie niet goed loopt, zet ik als eerste in op het herstel van het contact. Het mooie is dat ik als casemanager veel verschillende mensen kan ondersteunen in deze zoektocht. Vanuit mijn intuïtie ontstaan er ook nieuwe producten. Zo is ook de training Flink! ontstaan. Samen met collega Kim Huijsmans zagen we de behoefte van cliënten voor ontwikkeling in weerbaarheid en zelfkennis. Dat was er nog niet, dus hebben wij met steun van veel collega’s binnen
Ons Tweede Thuis deze mooie training ontwikkeld.”