EMB in het vizier

Verhalen

EMB in het vizier

Deel dit artikel

Sweder is 20 en woont bij de Marius Meijboom. Hij heeft een ernstige meervoudige beperking (emb). Zijn vader Peter en zijn begeleider Tessa deden mee aan het project ‘EMB in het vizier’ van Kennisplein Gehandicaptensector. Ze zijn aan de slag gegaan met de app: Samen zien.

Wat vertelt Sweder ons?

Peter: “Wij willen dat Sweder het leuk heeft in zijn leven. Hoe kunnen wij zijn kwaliteit van leven verhogen? Tessa: “Sweder geeft kleine signalen over wat hij wel en niet wil. Het is ingewikkeld om die signalen te ‘lezen’. Wat wil hij ons vertellen? Zien we die signalen op dezelfde manier als ouders en als begeleiders? Als we Sweder beter snappen kunnen we doelgerichter werken. Dat was onze inspiratie om mee te doen met EMB in het vizier.“

Foto’s van vroeger als rode draad

Peter: “In een goed-levengesprek zijn we met fotoboeken teruggegaan naar vroeger. Dat was fijn om te doen. Sweder was vroeger actief en binnen ons gezin was hij er altijd bij: mee winkelen, wandelen, naar Artis, de Efteling, op vakantie… De laatste jaren is hij passiever.” Tessa: “We werken met de LACCS*-methode. Daaruit kwam naar
voren dat Sweder meer uitdagende activiteiten nodig heeft. In de fotoboeken hebben we goede voorbeelden gevonden van activiteiten die hij leuk vond.

Samen Zien-app

Beeld zegt meer dan 1000 woorden. Daarom zijn we foto’s gaan delen via een iPad. Op een gegeven moment konden we een app bouwen met de foto’s uit de fotoboeken en met nieuwe foto’s. Deze foto’s zijn voor het hele netwerk inspiratie voor nieuwe activiteiten. Je ziet op de foto’s immers wat Sweder leuk vindt om te doen. We delen ook beeld en film wanneer we vragen hebben en ouders en collega’s mee willen laten kijken. Hun reacties houden ons scherp: zien we samen wel hetzelfde? Op deze manier zijn we dagelijks actief met Sweder’s doelen bezig.

En nu verder…

Ons eerste doel is dat het netwerk van alle bewoners van de Marius Meijboom met de app gaat werken. We willen onze kennis ook delen, zodat andere locaties en stichtingen er mee kunnen werken. Voor informatie kunnen ze bij ons op de Marius Meijboom terecht of via de website: samenzien.info. De app is aan het einde van dit jaar af.

Hoe gelijkwaardig was jullie samenwerking?

Tessa: “Peter bracht twee expertises mee voor dit project. Uiteraard zijn rol als ouder en daarnaast zijn ervaring met veranderprocessen. Dat was erg waardevol.” Peter: “We hebben echt samen aan het product gewerkt. De begeleiders hebben veel kennis en ik ben vooral van het uitproberen. Ook gingen we samen met de andere werkgroepleden naar de bijeenkomsten van EMB in het vizier. Het hele proces was erg inspirerend.”

EMB in het vizier in het kort

In het project EMB in het vizier delen we kennis uit de praktijk met andere organisaties. Deze kennis bundelen we en maken we beschikbaar voor alle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg. Meer info en inspiratie: https://www. kennispleingehandicaptensector.nl/onderzoek/gewoon- bijzonder/emb-in-het-vizier

*LACCS staat voor: lichaam, alertheid, contact, communicatie en stimulatie. Een goed leven betekent dat het goed gaat op deze vijf LACCS-gebieden. De methode geeft handvatten om aan te sluiten bij het niveau van de cliënt.

Gert-jan de Haas, Regiomanager

EMB in het vizier bij Marius Meijboom is een project om echt trots op te zijn. Natuurlijk vanwege het geweldige resultaat, maar ook vanwege de manier waarop het tot stand kwam.

Peter en Tessa trekken vanuit Marius Meijboom samen op in een groot landelijk programma als EMB in het vizier. In de manier waarop zij dat doen, zie ik de gelijkwaardigheid zoals we die nastreven. Zij zochten samen foto’s uit om te bepalen wat die ‘uitdagende activiteiten’ voor Sweder zijn. Dan ga je in dialoog en ben je gelijkwaardig bezig.

Ik zie om me heen dat het samen optrekken van verwanten en medewerkers heel helpend is om ook op andere momenten op een prettige en gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan.

Een mooi voorbeeld is de Loopgroep waaraan medewerkers, cliënten en verwanten samen meedoen. Ook de gezamenlijke sessies in het project Vrijheidsvergroting hadden dit effect. Dat samen optrekken zouden we eigenlijk meer moeten doen. Maar ja, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren……. Laten we maar eens bij Marius Meijboom starten met samen gebruik maken van de Samen zienapp.
Dat is een mooie eerste stap.