JIJ&IK Deskundig

Verhalen

JIJ&IK Deskundig

Deel dit artikel

Als je weet wat je kunt en waar je van bent, sta je steviger in je schoenen. Ook als alles om je heen in beweging is. Ontdek als medewerker wat je kwaliteiten zijn en wie je bent. Daarna kun je je verder ontwikkelen via allerlei workshops en trainingen. Ons Tweede Thuis zorgt voor een goed aanbod. Voor meer werkplezier!

Bij Ons Tweede Thuis staan we nooit stil. Er gebeurt van alles. Gelukkig, want zo kunnen we de zorg aan mensen met een beperking steeds verbeteren en ons aanpassen aan de vragen die spelen.

We willen goed zijn en goed blijven in ons vak, sterker: we willen nog beter worden in ons vak.

Daarvoor hebben we heel veel mogelijkheden en ideeën. Zo veel dat we behoefte hebben aan samenhang en overzicht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt ons te hulp. We kunnen namelijk meedoen met een project vanuit het programma ‘Volwaardig leven’ van VWS. Het ministerie helpt ons dus om onze ondersteuning van mensen met een beperking bij een goed leven verder te verbeteren.

Welke ondersteuning krijgen we van VWS ?

We krijgen twee jaar lang een coach en we doen mee met een leernetwerk met andere zorgaanbieders. Dat helpt ons om alle plannen en projecten rond leren en ontwikkelen van medewerkers goed op elkaar af te stemmen. Om nieuwe ideeën uit te werken en in de praktijk te brengen.
Om ons nog verder te ontwikkelen als vakbekwame medewerkers. We willen dit samen met cliënten en hun netwerk doen.

Allerlei workshops helpen je in je werk en geven je meer werkplezier

Wat gaan we doen?

Dit najaar starten we met VWS. We brengen alle projecten rond leren en ontwikkelen in kaart en stemmen die onderling af. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van wat er nu al is. We hebben het in vier thema’s verdeeld:

  • het vak: nieuwe methodieken, nieuwe opleidingen
  • jij & je vak: project JIJ & IK deskundig
  • jij & je vak & je team: teamreflecties
  • jij & je vak & je team & de driehoek: nieuw aanbod rond de driehoek cliënt-familie-begeleider

JIJ&IK deskundig

We pakken JIJ & IK deskundig er even uit. Medewerkers hebben eerst behoefte aan basiskennis. Daarna is er ruimte voor verdieping. De kennis die iedere nieuwe medewerker nodig heeft, komt in het introductieprogramma voor nieuwe medewerkers. We willen aansluiten bij hoe mensen het beste leren. Daarbij zijn zelfreflectie en feedback essentieel.
Als je basiskennis eenmaal op orde is, dan kunnen medewerkers en locaties zelf de vervolgroute uitstippelen.
Zij kunnen scholing kiezen die goed aansluit bij de behoeftes van medewerkers en bij de zorgvragen van cliënten. Met als doel dat jij en ik deskundig zijn en dat we mensen met een beperking kunnen ondersteunen bij een goed leven.

Geen hokje afvinken

Veranderingen gaan razendsnel. Dit brengt een nieuwe dynamiek met zich mee, waarin we steeds up-to-date en wendbaar moeten blijven. Kun je zeggen dat leren en ontwikkelen in je bloed zit? Geen idee, ik weet wel dat ik heel blij word van de klus die we gaan klaren!
De kracht van onze professionals om te veranderen en te vernieuwen: dáár hebben we in spannende tijden wat aan. Die kracht willen we ruimte geven. Uit het woord ‘ruimte’ spreekt een bepaalde vrijheid. Vrijheid is niet vrijblijvendheid. Vrijheid gaat samen met verantwoordelijkheid. Jij & Ik deskundig gaat daarom niet om het afvinken van hokjes. Wel dat je je verantwoordelijk voelt voor je eigen ontwikkeling en dat je aansluit bij je talenten en interesses. Dat levert meer op dan verplichte programma’s.

Continu veranderen en ontwikkelen is onderdeel geworden van ‘gewoon ons werk doen’.

Jij & Ik deskundig laat zien welke kennis en kwaliteiten nodig zijn om de beste zorg te bieden. Ik wil dit zo makkelijk en leuk mogelijk maken. Dit najaar denken we het project Jij & Ik deskundig verder uit. Als medewerker kun je er al mee aan de slag. Jouw ontwikkeling begint bij het ontdekken van je kwaliteiten en deze gebruiken. Wat omschrijft jou het beste in je werk? Wat onderscheidt jou van al die anderen in dezelfde functie? Waar kunnen ze jou altijd voor bellen? Kortom: Wie ben je in je werk? Als je weet waar je van bent, sta je steviger in je schoenen. Ook als alles om je heen in beweging is. Daag jezelf uit met de bovenstaande vragen. De antwoorden zijn jouw kompas voor de toekomst. Ze geven kleur aan je koers!
– Merel Dekker, adviseur Leren & Ontwikkelen

Workshops

Je kunt als medewerker heel veel workshops en trainingen volgen. Om meer te weten te komen over een bepaalde doelgroep of over een methodiek. Maar er zijn ook workshops die je helpen in je werk en die je meer werkplezier geven. We noemen er een paar.

Mindfulness

Minder drukte, meer overzicht, meer genieten: mindfulness helpt je. In de workshop krijg je een vleugje theorie en verschillende oefeningen. En gewoon een avondje uit je hoofd zijn!

“Ik had een zeer hectische periode in mijn leven (privé en werk). Na 1,5 uur workshop verliet ik heel rustig en relaxed de ruimte. Missie geslaagd!”

– Clara

Eerste hulp bij stress & werkdruk

Herken je eigen stressfactoren en leer hoe je zelf invloed kunt hebben op stress. Je maakt een persoonlijk actieplan.

“Het werk was nooit af. De training leerde me anders te denken. Het klinkt té simpel, maar ‘morgen weer een dag!’ relativeerde en hielp me regie te voelen en gaf nieuwe energie.”

– Ineke

Theatersport

Een workshop vol theateroefeningen met een vertaalslag naar je eigen leven en werk. Niets gaat zoals gepland. Dat hoort bij theatersport en niets is fout. Hoe heerlijk is dat!

“Een geweldige workshop, voor jong en oud. Ik wil graag een vervolg.”

– Gerie

Visueel werken

Wist je dat ons brein iets veel makkelijker onthoudt als er tekeningen bij staan? En iedereen kan tekenen, echt waar. Ervaar het zelf tijdens de workshop visueel werken.

“Soms zijn beelden zo vanzelfsprekend; je zou haast niet bedenken dat ze door iemand bedacht zijn.”

– Joris

Samenwerken in je brein

Je kent vast wel de uitdrukking: waar je aandacht aan geeft, groeit. Dat blijkt letterlijk zo te zijn in je brein. Je hersenen maken namelijk nieuwe verbindingen aan of veranderen bestaande verbindingen als je aandacht aan iets geeft. Dat gebeurt ook als je nu bijvoorbeeld stil staat bij wat je denkt en voelt en bedenkt wat dit eigenlijk betekent. Met deze reflectie leg je op dit moment nieuwe verbindingen aan. Je kan dus letterlijk je eigen hersenen beïnvloeden door je gedachten. Dat is toch sensationeel!

Wat ik helemaal bijzonder vind, is dat de praktijk van hoe we leren zo lijkt op wat er in je hersenen gebeurt. In je hersenen zijn er hele netwerken van verbindingen. Hersencellen wisselen informatie uit als zij bij dezelfde activiteit betrokken zijn.

Om dat nog beter en efficiënter te kunnen doen, maken ze de verbinding nog sterker.

Wanneer twee cellen actief zijn, maar niet bij dezelfde activiteit, wordt de verbinding steeds zwakker. Dat doet me denken aan het dagelijks leven: samen komen we verder. Wanneer we dus samen reflecteren, dan maken we elkaars brein sterker. Wiens brein ga jij sterker maken? Elize Middelhoven, hoofd Behandeling