Kom in beweging, leren en ontwikkelen o.a. Academie

Verhalen

Kom in beweging, leren en ontwikkelen o.a. Academie

Deel dit artikel

Zelfstandig reizen, bellen met je mobiel. Digitale vaardigheden, koken, je eigen week plannen, omgaan met geld… het lijkt vanzelfsprekend en maakt je zelfstandig. Als je dat niet kan, ben je afhankelijk van mensen die dat voor jou doen. Maar is dat altijd nodig? Soms weet je niet half wat je zelf kan.

Leren op je eigen manier

Iedereen leert op zijn eigen manier. De een door iets te lezen, de ander moet doen, voelen, kijken, horen. Weer een ander leert juist als hij iets leest en het uitlegt aan een ander. Zo kan je ook leren door rollenspellen of door collages over je onderwerp te maken. De ACADEMIE van Ons Tweede Thuis gaat uit van leren in de praktijk. Lekker actief en vooral op een manier waar je enthousiast van wordt. Samen met jou zoekt de ACADEMIE uit wat je wil leren en hoe je dat het beste kan doen.

Het gaat vaak om alledaagse dingen.

Wil je zelf boodschappen doen, maar kom je nooit uit met je geld? Dan ga je leren budgetteren. Vind je het niet eng om alleen in de bus te zitten, maar heb je geen idee wanneer die vertrekt? Dan kan een cursus digitale vaardigheden uitkomst bieden. Je eigen was doen en strijken wanneer het jou uit komt? Dat kan je leren. Je wordt minder afhankelijk van de begeleiding en die krijgt daardoor weer tijd voor andere dingen.

Gezamenlijke zoektocht

Marleen van der Duin en Yvonne Waelen van de ACADEMIE benadrukken dat ‘leren’ een gezamenlijke zoektocht is: “Tijdens een eerste gesprek zoeken we samen uit welk doel je wil bereiken. Is dat bijvoorbeeld zelfstandig reizen? Dan kijken we eerst wat je zelf al kan, wat je wil leren en ook wat je niet hoeft te leren. De trainer gaat samen met jou uitvinden hoe je het makkelijkste leert en past daar de training op aan. Ondertussen zijn we samen met jou, je begeleider en je familie in gesprek over het oefenen van je leerdoelen. Bijvoorbeeld op de locatie of op je werk of dagbesteding.

Klopt je doel?

Jouw leerproces staat niet vast. Samen met je trainer kijk je regelmatig of je doel nog wel klopt. Doordat je steeds meer weet, wil je misschien wel andere dingen leren dan je van tevoren bedacht had. Bijvoorbeeld: je weet op een goed ogenblik precies welke bus je moet hebben en hoe laat die vertrekt. Tijdens het oefenen ontdekte je dat je het leuk vindt om met mensen in de bus een praatje te maken. Dan wil je dat nu juist graag gaan leren.

Jij bepaalt wanneer je klaar bent

Een training van de ACADEMIE duurt ongeveer een jaar. Je bepaalt zelf wanneer je klaar bent. Weet je alles en kun je alles doen, maar ben je nog onzeker? Dan oefenen we gewoon nog een tijdje door. Net zo lang totdat je er wel vertrouwen in hebt. Heb je na een paar maanden trainen een deel van je doel behaald? Ben je daar ontzettend tevreden en zelfverzekerd over? Dan was dat misschien wel precies wat je wilde en is de training afgerond. Als iets niet lukt, is dat niet erg. Samen bekijken we dan met jou
wat je wel en niet kan.”

Het verhaal van Wim

“Alles werd digitaal. Mijn bankrekening, mijn verzekeringspapieren. Waarom eigenlijk?

Ik vertrouwde de computer niet. Stel je voor dat er iemand bij mijn gegevens kan en er met mijn geld aan de haal gaat. En trouwens, wat was er mis met de papieren manier, het werkt toch?

Maar het knaagde aan me. Je moet steeds meer met computer of tablet regelen en uiteindelijk mis je de boot als je niet meedoet. Leren was een probleem. Ik heb een vorm van autisme waardoor ik niet makkelijk meekom in gewone cursussen.

Een ambulant begeleider wees me op de cursus computervaardigheden van de ACADEMIE. Eerst voelde ik me een beetje opgelaten. Ik zat daar tussen mensen die een grotere beperking hadden dan ik. Maar ondertussen leerde ik wel.

Kleine stapjes, veel herhaling en pas door naar de volgende stap als je zeker bent over wat je geleerd hebt.

Ik begon er plezier in te krijgen en om een lang verhaal kort te maken… ik regel nu alles met mijn tablet. Een verrassing was het gebruik van internet. Ik ben dol op historische kaarten van Nederland en die bleken allemaal op Pinterest te staan. Toen ik laatst hardop tegen een vriend mijmerde dat ik vroeger zo graag Laurel en Hardy zag, keek hij me verbaasd aan: ‘Dat staat gewoon op Youtube!’ Haha, het hele weekend gekeken.”