Maatwerk is leuk om te doen

Verhalen

Maatwerk is leuk om te doen

Deel dit artikel

Je woont in een groep. Best gezellig maar wat als er nasi op het menu staat en je lust dat echt niet? Hoe kun je maatwerk leveren in een groep? Hoe doe je dat als iedereen andere wensen en behoeftes heeft. En hoe zit dat met gewoontes die je van huis uit hebt, kun je daar wel rekening mee houden? Allemaal vragen waar bewoners Stephan, Berlinda en Tim, begeleiders Miranda en Melinda en moeder Edith van Beethovenlaan graag antwoord op geven.

Belangrijk is dat we iedereen in zijn waarde laten en ieders afkomst en achtergrond respecteren.

Melinda, persoonlijk begeleider

Berlinda: “Elke woensdag mag ik kiezen wat we eten.” Stephan: “Ik op dinsdag. Dan kies ik pasta. Of aardappelen en groente.” Berlinda gaat voor taco’s en Tim voor spaghetti. Zo mag iedereen uit de groep een keer kiezen. Klinkt goed, maar wat nou als je niet lust wat een ander kiest? Miranda: “Dan kijken we bij de andere groepen of er iets is wat iemand wel lekker vindt. Dat is het voordeel van meerdere groepen in huis.”

Niet per se als groep

Meerdere groepen blijkt vaker een voordeel om maatwerk te geven. Melinda: “In mijn vorige werk moest altijd iedereen mee met een uitje maar hier kan een bewoner bij een andere groep blijven als hij niet mee wil. Je kunt zo veel meer maatwerk leveren en rekening houden met ieders wensen.” Miranda vult aan: “Je hoeft niet als groep te fungeren als je als groep woont. Iedereen is een individu met eigen behoeftes en mogelijkheden. Wat je ziet is dat mensen gewoontes thuis hebben en dat we hier bij Beethovenlaan eigen gewoontes hebben. Bijvoorbeeld dat je als je jarig bent, uit eten gaat en je gasten zelf mag kiezen.”

Twee ratten

Dat zie je ook terug in alle activiteiten in de vrije tijd. Judo en paardrijden voor Tim, judo en zwemmen voor Stephan en Berlinda danst graag. Al die verschillende activiteiten zijn mogelijk doordat ouders en vrijwilligers meegaan en voor vervoer zorgen. Berlinda heeft iets bijzonders op haar kamer: twee ratten… Throttle en Vinny. Berlinda: “Ik moet elke week het hok schoonmaken. Iedere dag geef ik ze eten en drinken.” Ook maatwerk, want niet iedereen kan dat, dieren verzorgen.