Methode Urlings: ken het levensverhaal

Verhalen

Methode Urlings: ken het levensverhaal

Deel dit artikel

Ouderen en de methode Urlings, het lijkt een onafscheidelijk koppel. De methode geeft veel handvatten voor de begeleiding van oudere mensen met een beperking.

Harry Urlings: “Het gaat eigenlijk om twee dingen: respectvol én methodisch handelen. Ga met mensen om zoals je wilt dat mensen ook met jou omgaan als je afhankelijk wordt van anderen. Dat is de basis maar dat is niet genoeg. Je moet ook kennis hebben van ouder worden, van dementie en je moet weten hoe je mensen kunt ondersteunen. Dat zit allemaal in de methode.”

Juist een boeiende doelgroep

Karin Hoogervorst, van de kennisgroep ouderen en trainer, gaat met Harry Urlings in gesprek. Zelf zegt zij: “Ouderen zijn de mooiste doelgroep. Mensen hebben een heel leven achter zich. Je richt je heel sterk op de cliënten zelf. Wat vinden zij belangrijk? Het gaat om kleine dingen op een dag. Je kunt met kennis en met handvatten zoals uit de methode Urlings zoveel moois doen. In deze levensfase verandert de behoefte van de cliënt aan zorg en begeleiding. Het is heel boeiend om deze veranderingen te signaleren en er flexibel en respectvol in mee te gaan. Dat maakt het werken met ouderen mooi.”

Levensverhaal

Een van de onderdelen van de methode is het levensverhaal. Harry: “Oude mensen zijn wie ze zijn door wat ze hebben meegemaakt. Je kunt meer begrip voor iemand hebben, ook voor ‘lastige eigenschappen’, als je weet waarom iemand zo is. Breng het levensverhaal in kaart met hulp van de familie en gebruik het. Ik kwam bij iemand met zware dementie. Op het nachtkastje stond een fotolijstje met de foto van haar moeder en met een gebedje dat haar moeder altijd uitsprak. Bezoekers konden dat gebedje voorlezen. Zo kon iedereen iets doen. Het levensverhaal geeft begeleiders een handvat, een insteek om contact te maken.”

Uitpluizen wat er aan de hand is

In de methode Urlings zijn elementen uit andere methodes gebundeld. Harry: “Naast de basiscursus is er nu ook een specialisatie. Deze specialisatie heb ik opgezet met Lydia van der Linden, vandaar de naam methode Urlings en Van der Linden. De specialisatiecursus geeft veel informatie over psychogeriatrie en een stappenplan. Met dit stappenplan kunnen persoonlijk begeleiders en orthopedagogen uitpluizen wat er aan de hand is. ”

We beseften: we doen het niet goed

Harry kreeg als begeleider en later als orthopedagoog te maken met ouderen met dementie. “Ik heb veel stomme fouten gemaakt. Er was gewoon nog niet zo veel bekend over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Ik zocht informatie, deed mee met onderzoeken, ging naar congressen en kreeg een heel netwerk. We beseften: we doen het niet goed. We zijn te veel op ontwikkeling gericht en op zelfstandigheid. Het werd een hele zoektocht hoe we ouderen met een verstandelijke beperking konden ondersteunen voor een zo goed mogelijk leven. Eind jaren negentig ontwikkelde ik de cursus, die anderen al snel de cursus Urlings noemden.” Het onderzoek van Kennisplein gehandicaptenzorg in 2017 noemde de methode Urlings “de methode die de beste handvatten biedt voor de begeleiding van de oudere en dementerende cliënt met een verstandelijke beperking.”

Goede oude dag

“Hoe zie je je eigen oude dag”, vraagt Karin aan Harry. “Ik ben net opa geworden. Dat is een rijkdom die ik cadeau krijg. Wat heb ik nodig voor een goede oude dag? Zo zelfstandig mogelijk blijven, mijn huis en mijn tuin. Ik hoop dat ik later mensen om me heen heb die zorgen dat ik een goed leven heb. Voorlopig werk ik nog met veel plezier. Ik draag graag mijn kennis over en vind het erg leuk om dat sinds een paar jaar met mijn dochter Chantal te kunnen doen. Er blijven steeds nieuwe gebieden om te ontwikkelen. Denk aan ouderen met een verstandelijke beperking uit andere culturen of religies,” aldus Harry, een gedreven mens.