Personeel is nu meer zijn familie

Verhalen

Personeel is nu meer zijn familie

Deel dit artikel

Ouder worden heeft voor mensen zelf gevolgen, maar ook voor familie. Rosa Buis en Maarten en Petra Streefland zijn familie van René (62) en Theo Limburg is broer van Wilma (64).

“We merken aan alles dat René ouder wordt. Hij begrijpt veel niet meer. Hij is snel moe en kan niet veel meer. Telefonisch contact lukt niet meer. Dat hij ons niet meer kent is erg moeilijk voor ons. Eten is vaak een probleem en hij krijgt veel gemalen voedsel. Hij is erg achteruitgegaan na zijn heupoperatie”, aldus Rosa en Petra. “Wilma ging snel achteruit na een longontsteking”, merkt Theo op.

“Ze kent me nog wel maar ze kan minder aan. Ik moet bijvoorbeeld geen andere weg rijden dan we altijd deden. Dat geeft haar te veel stress.”

Onze lieve broer is veranderd

Als mensen ouder worden en/of dementie krijgen, heeft dat ook gevolgen voor familie. Hoe is dat voor Rosa, Petra, Maarten en Theo? Petra: “We begrijpen het, maar vinden het wel moeilijk. René was heel humoristisch, zachtaardig en sociaal. Zijn karakter is veranderd. Hij huilt veel wanneer hij de dingen niet begrijpt, daarom stellen we hem zo weinig mogelijk vragen.”

Als broer of zus moet je ook beslissingen nemen over de laatste levensfase.

Theo: “Dat zijn moeilijke beslissingen. We hebben bij de begeleiding aangegeven dat we elke stap zelf willen beslissen voor Wilma. In een protocol staat wat er moet gebeuren.”

Een goede oude dag

Wat is er nodig voor een goede oude dag? Petra: “Die liefdevolle ‘gouwe wijve’ van woning C en het dagverblijf zijn onmisbaar voor René én voor ons. Personeel is nu meer zijn familie. Wij zijn hen daar erg dankbaar voor. Door hen kunnen wij gerust slapen. De begeleiders accepteren de bewoners zoals zij zijn.” Theo: “Ja, niets is verplicht. Zij laten de bewoners in hun waarde. Een goed leven voor Wilma is nu een beetje structuur, een paar uur dagbesteding, samen eten. Huisgenoten zijn belangrijk.” Maarten: “Je voelt dat medewerkers echt geven om de bewoners.” De anderen beamen dat van harte.
Hij lust geen appeltaart meer, waar hij altijd gek op was.