Superhands: “Werken op andere locatie een wereldidee!”

Verhalen

Superhands: “Werken op andere locatie een wereldidee!”

Deel dit artikel

Niet alleen op je vaste locatie werken, maar ook eens een kijkje in de keuken nemen bij een andere vestiging? Dat kan met het Superhands-initiatief. Jacqueline Luyckx is al twee jaar een enthousiaste deelnemer aan SuperHands. Ze werkt drie dagen in de week bij De Goede Buur, een leerwerkplek in Badhoevedorp. Daarnaast valt ze ook in bij andere vestigingen, precies wanneer het haar uitkomt in de weken dat ze meer uren kan maken. “Ik vind het een verrijking van mijn werk!”, vertelt ze enthousiast. 

Op maandag, dinsdag en donderdag werkt Jacqueline Luyckx bij De Goede Buur in Badhoevedorp. Op deze leerwerkplek zijn haar veertien cliënten de hele dag druk bezig met activiteiten, zo divers als taarten bakken voor bedrijven en particulieren, soep koken, boodschappen doen of creatief bezig zijn. “Voor mij is het de leukste werkplek die er is. Maar toen mijn drie eigen kinderen wat ouder werden, kreeg ik ruimte om meer te werken. Al voor de coronaperiode viel ik wel eens in bij De Hank of De Cirkel. Toen ik in de coronaperiode hoorde over SuperHands, schreef ik me direct in.”

In een Whatsapp-groep kan ze zelf aangeven wanneer ze extra dagen wil invallen. Op die manier houdt ze de regie over het aantal uren dat ze maakt: in een week waarin ze het privé druk heeft, houdt ze het bij haar drie vaste dagen. In andere weken werkt ze meer, tot wel vijf dagen. “Als je al jaren op een vaste plek werkt, blijf je hangen in de manier waarop je altijd al je werk doet. Dan denk je dat je het allemaal perfect voor elkaar hebt. Door op een andere vestiging te werken, zie je dat het ook anders kan. Het verruimt je blik en is een verrijking van je werk. Ook daardoor vind ik het echt een wereldidee!”

Een van de vestigingen waar ze inviel was woonvoorziening Mozaïek, vlakbij Amsterdam, voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. “Daar ging een wereld voor me open. Dat heeft ook best veel met me gedaan. Het doet je beseffen dat het jou ook kan overkomen: een ongeluk of een ziekte waardoor je een hersenaandoening krijgt.”

Het fijne aan werken op andere vestigingen is voor Jacqueline ook dat ze haar collega’s kan helpen. De vaste medewerkers hoeven dan niet hun directe collega lastig te vallen of een zzp’er in te huren. Als invaller heb je nooit de eindverantwoordelijkheid en doe je ook geen grote contactmomenten, maar verricht je de taken die er liggen. Jacqueline: “Soms is het ook wel eens fijn om niet eindverantwoordelijk te zijn en gewoon enorm je best te doen voor een ander. Het blijft iedere keer weer een uitdaging, omdat je een vestiging en de mensen nog niet goed kent, maar met de overdracht die er ligt kom je er altijd wel uit. Als het dan weer gelukt is, is dat echt kicken!”

Jacqueline vindt het ook een mooie manier om meer van haar collega’s te leren kennen. “We zijn natuurlijk een grote stichting; als je alleen op je eigen locatie blijft werken, zie je maar een klein deel daarvan. Zelf vind ik het ook prettiger om in de praktijk wat te leren op een andere locatie dan door in de studieboeken te duiken. Het werken op andere vestigingen is voor mij echt een eye opener!!”