Uit je eigen bubbel in een andere wereld

Verhalen

Uit je eigen bubbel in een andere wereld

Deel dit artikel

Tijdens de coronacrisis hebben veel medewerkers op een andere locatie gewerkt. Zo kon de zorg door gaan. Collega’s van dagbesteding gingen aan de slag op woonlocaties. Veel collega’s hebben extra diensten gedraaid om gaten in de bezetting te vullen. En ook de corona-verpleegafdeling is op deze manier tijdelijk bemenst. Helemaal top hoe flexibel we met elkaar zijn. Dankjewel voor alle inzet! Al deze flexibiliteit leverde veel op: voor de locaties omdat de zorg door ging én voor de medewerkers zelf omdat zij hun horizon konden verbreden. Hieronder drie verhalen vanaf de werkvloer uit coronatijd.

Weg uit je laptop-bubbel om collega’s te helpen

“Ik had voldoende ‘eigen werk’ maar toch knaagde er iets. Ik dacht ‘waar gaat het nu echt om in deze tijd en hoe kan ik daaraan bijdragen?’. Ik ging aan de slag bij wooncentrum Maccabiadelaan. Ik moest eerst wennen om uit mijn laptop/kleine kamertje-bubbel te komen en weer onder de mensen te zijn. Maar wat een bevrijding was het!

Tafels dekken, cha cha cha en een luisterend oor
Ik heb de begeleiders gewoon gevraagd: hoe kan ik jullie het beste ondersteunen? Ik droeg mijn steentje bij, door tafels te dekken, bedden te verschonen en met poetswerk. Ik gaf aandacht aan bewoners die daar enorm van genoten en het gezellig vonden. Ik danste de cha cha
cha, keek mee met fotoboeken van cliënten, luisterde naar pianospel. En ook kon ik een luisterend oor zijn voor de begeleiders.

Alle lof aan de begeleiders
De begeleiders hebben echt bergen verzet en dat heeft veel veerkracht gevraagd. Ik bewonder hen hoe zij de moed erin hielden. Hoe flexibel zij waren toen er cliënten ziek werden en zij op een heel andere manier moesten gaan werken. Ik heb hen niet horen zuchten, ze gingen er gewoon met hart, ziel en liefde voor. Veel pluimen en een diepe buiging voor hen!”
Annemarie Meijer, casemanager en trainer Adviespunt

Samen hebben we echt iets neergezet

“Vanaf het begin waren we betrokken bij de corona- verpleegafdeling in Hoofddorp: alles regelen, inrichten en schoonmaken. Op vrijdagmiddag waren we klaar en ’s avonds kwam de eerste cliënt al. We waren met een gelegenheidsteam in een vreemd gebouw met cliënten die we niet kenden en samen hebben we iets neergezet.

Voldoende beschermende middelen
De sfeer was supergoed. We pakten allemaal op waar we goed in zijn en ondersteunden elkaar. We hadden gelukkig genoeg persoonsbeschermende middelen, zodat het risico op besmetting zo klein mogelijk was. We voelden ons daar met onze materialen veiliger dan pakweg in een supermarkt. Het hulpmiddeldepot ondersteunde ons maximaal: we hoefden maar te bellen en de voorraad werd direct aangevuld.

Zorg in corona-hotel
De boodschappen werden gebracht en er werd lekker eten gekookt. Alles zodat wij er voor de cliënten konden zijn. In het begin waren sommigen erg ziek en waren we voornamelijk met de directe zorg bezig. Op een gegeven moment waren ze gelukkig aan de beterende hand en was er meer interactie mogelijk. Zodat je een cliënt bijvoorbeeld een ontbijt kon geven waar hij zelf echt zin in had in plaats van voor hem te kiezen. Of een cliënt een andere houding kon aanbieden al naar gelang diens wens. Al met al zijn we blij dat we ons zorghart in dit corona-hotel, zoals we gekscherend zeggen, konden laten spreken.”

Rosanja de Rooij, administratief medewerker en invaller speciale buitenschoolse opvang en vakantieopvang

Suzan Verhaar, begeleider kinderdienstencentrum De Zevenster

De cliënten hielpen me

“Ik heb een tijdje drie dagen in de week bij woonvoorziening Mozaïek op een vaste gang gewerkt. Een heel nieuwe wereld voor mij, want ik werk normaal op twee kinderdienstencentra. Ik merkte dat het snel wende, de bewoners leerden mij kennen en ik hen. Zij konden veelal zelf goed aangeven wat de bedoeling was en gaven mij tips. Ik bracht koffie, thee en eten rond, hielp met verschonen en met de dagelijkse verzorging. Medicatie gaf ik natuurlijk niet. Ik werkte als invaller niet met de cliënten met een mogelijke coronabesmetting. Die zorg lag bij de vaste medewerkers.

Ik kon echt wat betekenen
Het gaf me veel voldoening dat ik kon helpen in de coronasituatie. Ik nam basis-activiteiten uit handen van de vaste medewerkers zodat zij zich op de kern konden richten. Ondertussen waren het coronabeleid en alle bijbehorende maatregelen goed op gang gekomen, dit werkte prettig. Het leuke was dat ik bij Mozaïek ook m’n collega’s van De Wollewei en Nifterlake tegenkwam. Zo spraken we elkaar toch eventjes af en toe, in afwachting van weer terug naar de oude situatie.
Kinderfysiotherapeut Karin Brans