Van je bed naar je werk in vijf minuten

Verhalen

Van je bed naar je werk in vijf minuten

Deel dit artikel

Ik ben cliënt van Ons Tweede Thuis en werk twee dagen op arbeidstrainingscentrum De Morgenster en twee dagen op de afdeling Communicatie van het Dienstencentrum. Toen was er opeens corona. Niet meer ‘naar het werk’, geen collega’s meer,
maar wel veel nieuwe opdrachten. Dus elke ochtend: beeldschermen aan, koptelefoon op, camera aan… van je bed naar je werk in vijf minuten: thuiswerken!

Structuur

Mijn collega’s vroegen zich af of ik wel genoeg structuur in mijn dag zou hebben. Het is natuurlijk zo dat een vast ritme goed helpt om gefocust te blijven. Maar ik moet zeggen dat het eigenlijk best gaat. Mijn werk bestaat uit websites bouwen en onderhouden. Daardoor ben je eigenlijk altijd in een digitale omgeving. En ja, daar moet nu iedereen in werken. De ochtend begint vaak met een ‘Teams’- bijeenkomst over wat er die dag te doen is. Daarna ga ik aan de slag.

Teams blijft eigenlijk de hele dag open staan, waardoor ik constant in contact ben met mijn collega’s.

Met De Morgenster hebben we een ‘videobel-app’. Daarbij staat het geluid aan en kan je even snel overleggen wanneer je wilt. Het is net alsof er iemand bij je in de kamer zit.

Het werk is nooit af

Door de coronacrisis was er wel veel nieuw werk. Werk met een strakke deadline. Samen met mijn collega’s van De Morgenster heb ik bijvoorbeeld de site Samen Thuis gemaakt en onderhouden. Daar staat nieuws voor cliënten van Ons Tweede Thuis en er worden dagactiviteiten aangeboden. Alle dagbesteding was dicht, dus die site moest er snel zijn. Het gevaar van thuiswerken is op zo’n moment dat je maar doorgaat. Ik merk dat het dan belangrijk is dat je de dag op een vaste en duidelijke manier begint en weer afsluit. Het werk is namelijk nooit echt af.

Mooi experiment

Ik was ook bang dat het thuiswerken ingewikkeld zou zijn door alle afleidingen die er in je huis zijn. Nog even je kamer opruimen, een boodschap doen, enz. Dat bleek enorm mee te vallen. Mijn werk is duidelijk leuk genoeg om geen andere dingen te gaan doen. Het is ook een tijd om te experimenteren. Waarom moet je per se op je werk zijn om je werk te doen? Het bevalt me eigenlijk best goed zo. In de toekomst een mengvorm van thuiswerken en samen met collega’s op kantoor… Ik zie het eigenlijk wel zitten.