Weer of geen weer Poldersport

Verhalen

Weer of geen weer Poldersport

Deel dit artikel

Werken bij Poldersport is veel buiten werken. In weer en wind. Geen probleem, want dan doe je gewoon warme jassen of regenkleding aan. Er zijn wel veiligheidsregels. Net als bij corona eigenlijk. Het leven gaat door, maar met regels en natuurlijk toch iets anders dan gewoon. Dat merken ze bij Poldersport ook. Aan het woord: Tim, Perry, José en Brian, begeleider Gerard en leerling Debra.

“Weer of geen weer, ik werk buiten”, zegt Tim. Perry voegt eraan toe: “De koeien moeten verzorgd worden.” Inderdaad: weer of geen weer, corona of niet: de koeien moeten naar de wei, de kippen moeten eten en ook de paarden hebben verzorging nodig. Het werk gaat door. Dat geeft ook houvast. En bij slecht weer? “Dan doen we een werkjas of regenjas aan.” Regel is: je werkt door bij slecht weer, maar je volgt de veiligheidsregels. José: “Bij onweer gaan we direct naar binnen en ook als het echt stormt.”

Anderhalve meter

Tim heeft een blindegeleidestok en die blijkt heel handig in coronatijd. Tim: “Hij is precies anderhalve meter. Ik kan dus goed afstand houden, want ik mep iemand gewoon weg, haha.” Die anderhalve meter, ja dat is wel lastig. “We houden ons er allemaal aan, maar we missen daardoor juist iets heel belangrijks: lichamelijk contact”, vertelt Gerard. José: “Dat is heel jammer, knuffelen mag niet meer. Ik kan gelukkig wel skypen met vrienden en ik mag naar mijn ouders en een oom en tante. Maar echt contact is veel fijner.”

“Het is ons gegund om hier te werken.” Ook in de winter met slecht weer….

Warme zorg

Gerard: “Normaal geven we warme zorg. Met een knuffel, een high five, even naast iemand gaan zitten. Dat haalt iemand vaak net door een moeilijk moment en dat kan nu niet. Je kunt goed aandacht geven tijdens een wandeling of gesprek, maar we missen allemaal het fysieke contact.” Brian beaamt het: “Ik mis het zeker. Als je het zwaar had, voelde je daardoor dat er iemand voor je was. Dat is nu anders.” “Het lastige is”, aldus Gerard, “dat je geen oplossing kunt bieden. Je kunt zeggen ‘je doet het hartstikke goed’, maar we hebben in wezen geen oplossing en we weten niet hoe lang het gaat duren. Wat helpt hen in deze tijd? Afleiding en werk, dat helpt.”

Dit is gewoon niet leuk

Tim merkt op: “Rustig blijven en niet luisteren naar al die mediatroep. Gewoon je werk doen, dat helpt. Kijken naar wat je nog wel kunt doen.” Voor Brian voelt dat toch lastiger: “Wanneer houdt het op? Ik voel me machteloos. Gelukkig kom ik mijn vrienden nog wel tegen bij gamen. Ik schrijf veel op, dat is fijn. Maar dit is gewoon niet leuk.”

Blij met je werk bij Poldersport

Debra: “Het mooie van Poldersport is dat het werk altijd gewoon doorgaat én dat iedereen zijn best doet zoals altijd. Iedereen is blij dat de dagbesteding open is. Ik ook. Ik was net begonnen toen Poldersport vanwege corona dicht ging. Ik ben blij dat ik hier weer terug ben. Het is superleuk, omdat je echt samen aan het werk bent met cliënten.” Tim verwoordt het heel mooi: “Het is ons gegund om hier te werken.” Ook in de winter met slecht weer….