Doen waar je goed in bent, Meer-Heem

Verhalen

Doen waar je goed in bent, Meer-Heem

Deel dit artikel

Eigenlijk zijn we als medewerkers allemaal een soort radertje in een groot geheel. Al die radertjes bij elkaar ondersteunen cliënten bij een goed leven. Iedere medewerker heeft een eigen rol met eigen taken, net zoals alle radertjes in bijvoorbeeld een uurwerk een eigen plek en functie hebben. Hoe lopen die radertjes op een locatie?

We nemen een kijkje bij Meer-Heem. Een mooie locatie voor achttien mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking in Hoofddorp. Ook hier is een heel team met alle functies: huishoudelijk medewerkers, kok, assistent-begeleiders, adl’ers (adl staat voor algemene dagelijkse levensverrichtingen), persoonlijk begeleiders, locatiemanager, chauffeurs, gedragsdeskundige. Het hele team ondersteunt de bewoners en alle teamleden doen dat op hun eigen vlak.

Prettig om betrokken te worden

Kok Dirk kookt alle maaltijden. Hij werkt al 40 jaar als kok en is betrokken bij Samen Fit van Ons Tweede Thuis (voor voeding, ontspanning en beweging). Een ervaren kok dus. Nu meer bewoners te maken krijgen met slikproblemen, heeft hij zich daarin verdiept. Met als resultaat lekkere én geschikte maaltijden voor die bewoners. “Collega’s die bewoners helpen met eten, stelden dat op prijs. Dat is leuk om te horen. Ik ben nooit bij teamvergaderingen maar laatst wel een keer toen het over voeding ging. Ik vind het prettig om betrokken te worden.”

We doen het met elkaar

Persoonlijk begeleider Tineke en adl’er Marline ervaren veel onderlinge gelijkwaardigheid. Marline: “Ik heb wel eens ergens gewerkt waar sommigen zich echt beter voelden in een bepaalde functie. Nou, we drinken allemaal dezelfde koffie en gaan allemaal naar de wc. Ik trok me er niets van aan. Ik ben adl’er en ik ervaar hier bij Meer-Heem nooit dat ik daarom minder mee zou tellen dan een pb’er.” Tineke vervolgt: “Het zit toch in je zelf hoe je omgaat met iemand die zich meer voelt. Gelijkwaardigheid zit in je eigen persoon. Iedereen heeft hier zijn eigen taken. Als je van dichtbij kijkt proberen we allemaal ons tuintje af te scheiden. Kijk eens van bovenaf, dan zijn we één wereld.” “Ja, je bent met z’n allen en je doet het met z’n allen”, vult Marline aan.

Echt wel!

Mich is adl’er en gaat de opleiding tot assistent- begeleider volgen. Als adl’er doet zij al allerlei taken van een assistent-begeleider onder het motto van Meer-Heem ‘doen waar je goed in bent’. Mich: “Ik wil graag dat papiertje voor mijn toekomst. Ik voel me als adl’er gelijkwaardig aan een pb’er. Ook aan Arnaud, de locatiemanager, vraag je? Nou nee, niet aan de locatiemanager. Die is toch de baas. Of ik alles kan zeggen tegen Arnaud? Echt wel!” Mich is blij met de ruimte om als adl’er ook taken van een assistent- begeleider te kunnen doen. “Die mogelijkheid is echt fijn. Dat neem je toch mee naar de toekomst.”

Blij dat anderen het regelwerk doen

Safira heeft als adl’er een nul-urencontract bij Meer- Heem en doet slaapdiensten bij het nabijgelegen J.P. Sweelincksingel. “Ik werkte hier vast maar wilde meer vrijheid. Het bevalt me prima, zo kan ik mijn eigen ritme volgen. Meer-Heem voelt nog heel vertrouwd. Ik ben niet bij de teamvergaderingen en dat vind ik heerlijk. Pb’ers moeten meer regelen. Ik ben blij dat ik dat niet hoef te doen en dat zij er zijn.”

Iedereen kan wat inbrengen

Locatiemanager Arnaud vertelt: “Alle medewerkers die direct met de bewoners werken, zijn bij de teamvergadering. Dus adl’ers, begeleiders, assistent- begeleiders, gedragsdeskundige en locatiemanager. In de teamvergadering gaat het over alles wat direct de bewoners betreft. Het is wat zoeken hoe je de anderen goed kunt betrekken bij alle verdere processen op de locatie. We kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een contactpersoon voor de mensen met andere functies. We hebben in de teamvergadering een vaste notulist. Iemand die daar goed in is en daar ben ik heel blij mee. Voorzitten doen we om beurten, alleen degenen die het willen doen. Als mensen dat niet willen, moet je hen er ook niet mee belasten. Iedereen kan wat inbrengen in de vergadering. We hebben geen rangen en standen, sowieso niet in Meer-Heem. Iedereen geeft ook de basiszorg aan de bewoners. We hebben drie chauffeurs en die zeggen letterlijk ‘bemoei je maar niet met ons, wij regelen het zelf’. En dat gaat prima. Eén keer per jaar krijg ik een overzicht en ik kan het met een gerust hart aan hen overlaten.”