Louise, nog geen pensioen

Verhalen

Louise, nog geen pensioen

Deel dit artikel

Louise en begeleider Heidi van Hortensialaan gaan er echt even voor zitten: hoe is het om ouder te worden? Wat kan niet meer, maar vooral ook: wat kan nog wel? En… wanneer kun je eigenlijk met pensioen?

Puzzelen, wandelen, haken, sjoelen, muziek: Louise heeft veel interesses. Zij gaat vier dagen per week naar dagcentrum Hortensialaan en doet actief mee met alles. Toch…, als je ouder wordt, heb je vaak meer hulp nodig. Louise: “Petra helpt mij thuis met douchen en met het huis schoonmaken. Mijn vriend Ton woont bij mij achter. In het weekend lopen we naar de bakker voor een bakkie koffie.”

Empathische ondersteuning

Waar merkt Heidi aan dat Louise wat ouder wordt? Heidi: “Zij heeft net wat meer stimulans nodig. Voorheen koos Louise zelf de kleuren uit voor haar haakwerk, nu doe ik dat voor haar. Als cliënten ouder worden, hebben zij meer zorg nodig, zeker als zij lichamelijk achteruitgaan. Zij hebben meer behoefte aan overzicht.

We helpen mensen om te gaan met het ouder worden. Empathische ondersteuning: je laat mensen in hun waarde maar ondersteunt hen wel meer.

Het is koorddansen, een mooie uitdaging. Signalen oppakken, zorgen voor rust maar wel zodanig dat niet de verveling toeslaat. Wat mij helpt? De methode Urlings, overleg met collega’s of de gedragsdeskundige en trainingen zoals die over tiltechnieken.” Het moeilijkste van ouder worden is dat dierbaren overlijden. Louise: “Mijn broers zijn overleden. Bert en Bob en Joop. Dat vind ik moeilijk. Heidi steunt me en Ton.”

DJ

Wat is het bijzondere aan dagcentrum Hortensialaan? Heidi: “Hier maken we korte dagen. Je hoeft hier alleen te doen wat je leuk vindt en in je eigen tempo. Het gaat erom mensen een gezellige dag te geven.” Louise is 77 jaar maar gaat nog steeds graag naar dagcentrum Hortensialaan. Wanneer gaat zij met pensioen? “Niet, Heidi wil me niet missen”, lacht zij. Trouwens, zij is de dj van de groep. Ze kiest steeds de muziek uit.
Wie zou dat anders moeten doen?