Nog niet knuffelen, maar elkaar eindelijk in levende lijve zien

Verhalen

Nog niet knuffelen, maar elkaar eindelijk in levende lijve zien

Veilig bezoek, hoe doe je dat? Bij woon- en dagcentrum Maccabiadelaan in Amstelveen
kwam er een ‘bezoek-unit’. Hier kunnen familieleden en bewoners elkaar op een veilige manier ontmoeten. “Ze kunnen nog steeds niet knuffelen maar elkaar wel zien. Dat was een eerste stap in de versoepeling van de maatregelen.”

“Na de corona-uitbraak ging Maccabiadelaan op slot”, vertelt locatiemanager Sander Vastenhout. “We waren echt streng: geen bezoek voor onze 40 bewoners.” Ook omdat vijf bewoners met corona besmet bleken te zijn, bleef Maccabiadelaan heel strikt met de bezoekregeling ‘nee, tenzij’. ‘Voor één bewoner maakten we eenmalig een uitzondering, omdat we anders gedragsproblemen verwachtten. Hij ging een wandeling maken met een familielid.”

‘All you need is love’

Toen er ruimte kwam voor veilig bezoek zette Ons Tweede Thuis een bezoek-unit neer bij de Maccabiadelaan. Een wand met plexiglas verdeelt de unit in een deel voor de bewoner en zijn begeleider en een deel voor maximaal twee bezoekers. “Onze bewoners hebben vaasjes met bloemen neergezet om er iets huiselijks van te maken.” Zowel aan de binnen- als de buitenkant van de unit zitten hartjes-stickers. De unit is namelijk van het programma All you need is love geweest. “Passend, want onze bewoners kunnen wel wat extra liefde gebruiken”, aldus Sander.

Even zwaaien

Beide delen hebben een eigen ingang. Na het bezoek maakt de begeleider de kant van de bewoner schoon en de familie haar eigen gedeelte. “We hebben met familie van alle bewoners gekeken of de bezoek-unit een passende oplossing zou zijn”, vertelt Sander.

“Voor de een is het heel fijn om familie weer te zien, voor de ander is het te ingewikkeld om wel te kunnen zien, maar niet te kunnen aanraken.”

“We hebben ook een bewoner gehad die de unit binnenkwam, zijn familie zag, zwaaide en de unit weer uitliep. Voor hem was dat goed zo. Hij had zijn familie gezien.”

Het is even regelen maar dan heb je ook wat

Er zijn ook heel duidelijke afspraken gemaakt met de ouders: je komt niet als je niet fit bent, je laat de unit gereinigd achter en je gaat niet naar de woningen. “We hebben hier veel vertrouwen in en rekenen op ieders verantwoordelijkheidsgevoel, want niemand wil weer terug naar zoals het was. Het is juist zo fijn dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Het kost wat geregel, maar dan heb je wel een heel veilige oplossing met een minimaal risico.”
Bron: VGN, interview VGN met Sander Vastenhout, mei 2020

Elkaar in levende lijve zien is toch wel heel fijn

“De bezoekcontainer zorgde ervoor dat we Robin weer in levenden lijve konden zien. Dat was heel fijn, voor ons en voor Robin. Dat zagen we wel aan hem. We spraken hem eerst steeds via videobellen. Dat ging ook best goed. Robin kan niet praten, maar hij kan zich op andere manieren prima uitdrukken. We lieten dan bijvoorbeeld de kamer zien en Robin kon ons van alles laten zien. Het is voor ons belangrijk om te zien dat het goed met Robin gaat, maar ook Robin wil graag weten dat het goed met papa en mama gaat.
We hebben nu één keer de container gebruikt. In de container kun je rechtstreeks met elkaar praten, dat is toch anders dan videobellen. Verder was het steeds mooi weer en gingen we met Robin in de rolstoel wandelen. Bij minder goed weer, is de container een heel goede oplossing.
Weet je, wij zijn al op leeftijd. We hebben de laatste maanden gemerkt dat Robin het goed bleef doen ook al waren wij minder in beeld. Dat stelt ons gerust voor de toekomst. Maccabiadelaan heeft het heel goed gedaan. Er is goed gecommuniceerd, ook toen er wat besmettingen waren. We begrepen die maatregelen wel maar zijn heel blij dat er weer meer kan!”
Ria van Buuren, moeder van Robin van Buuren

Mooie oplossing om elkaar echt te zien

Robin was heel blij om zijn ouders weer in het echt te zien. Hij sloeg enthousiast op het plastic. Hij moest even wennen want nou zag hij zijn ouders eindelijk en dan kon hij hen nog niet aanraken. Even wennen dus, maar deze manier van veilig bezoek was heel fijn voor Robin en zijn ouders. De bezoek-unit was voor meer mensen een mooie oplossing. Beeldbellen is toch lastig voor sommige cliënten. En je merkt dat cliënten het er erg moeilijk mee hebben als zij familie niet kunnen zien. Vanaf 1 juli mag er gelukkig veel meer. Robin kan weer bij zijn ouders logeren. Maar als tussenoplossing werkte die bezoek-unit met die leuke hartjes heel goed.