SchoonWerkt!

Verhalen

SchoonWerkt!

Deel dit artikel

Chris (19) en Michiel (30)

Chris en Michiel zijn niet zomaar collega’s. Ze zijn vrienden geworden. Binnenkort komt Chris bij Michiel eten, en onlangs kwam de moeder van Chris langs om Michiel te leren kennen. Want wie is toch die jongen waar Chris zo enthousiast over is? En hoe komt het dat Chris met zoveel plezier Michiel instructies geeft over hoe hij moet stofzuigen?

Het verhaal van Chris en Michiel is een verhaal van meedoen. Michiel zit op de dagbesteding bij Ons Tweede Thuis en werkt één middag per week voor SchoonWerkt!. Chris werkt daar 3 dagen per week. Hij is via een stage bij SchoonWerkt! terechtgekomen. Hij meldde zich toen met de woorden: “Ik heb bij Albert Heijn gewerkt en dat was te moeilijk maar ik wil ook geen werk dat te makkelijk is.”

Tijdens zijn stage heeft Chris laten zien dat dit werk goed bij hem past. Chris is precies en hecht veel waarde aan hygiëne. Het leverde hem een betaalde baan op via SchoonWerkt!. De vriendschap met Michiel is ontstaan tijdens het werk. Chris haalt Michiel op van de dagbesteding en begeleidt hem daarna tijdens het schoonmaken. Michiel heeft zo zijn voorkeuren. Hij vertelt dat hij het leuk vindt om met doekjes te werken. Ook aan stofzuigen beleeft hij veel plezier. Met dweilen moet hij nog even oefenen vindt Chris: “Ik zeg hem steeds dat hij er niet doorheen moet lopen als hij heeft gedweild, maar dat vergeet hij steeds.” Aan de uitleg van Chris ligt het niet. Michiel: “Chris is aardig en kan goed uitleggen.”

Als Chris en Michiel vrij zijn zitten ze graag achter het scherm. Chris houdt van gamen en Michiel kijkt graag naar Bassie en Adriaan. Binnenkort gaan ze met het team naar de droomdisco. En dan is er natuurlijk nog dat etentje. Chris hoop dat er shoarma op het menu staat, Michiel houdt meer van soep. En de afwas? Die mag de begeleiding doen. Vrij is vrij.

Rob

Het zelfvertrouwen van Rob was gedaald tot het nulpunt, toen hij zich voor het eerste meldde bij SchoonWerkt! Hij was zijn huis kwijt, had een alcoholprobleem, zat in de schuldsanering en moest van de reclassering een werkstraf uitvoeren. Rob: “Ik voelde me waardeloos en was bang dat ik nooit meer aan werk zou komen.” Inmiddels heeft Rob een fijne nieuwe woning, heeft hij de drank afgezworen en werkt hij met heel veel plezier voor SchoonWerkt! En met dat zelfvertrouwen is het ook helemaal goed gekomen. Rob voelt zich echt onderdeel van het team en heeft, vanuit de veilige omgeving van SchoonWerkt! ook voor twee dagen in de week ander schoonmaakwerk gevonden.

SchoonWerkt! voelt als zijn veilige haven. Rob voelt zich er thuis en geaccepteerd: “Als iemand in de appgroep bijvoorbeeld vraagt naar de gezondheid van mijn vrouw, dan doet me dat echt goed. Je hoort er weer bij.” Met één van de bewoners, van de woonvoorziening waar Rob werkt, heeft hij een speciale band. Rob: “Ik vind het altijd geweldig om haar naar de dagbesteding te brengen. We lopen daar samen heen, daar verheug ik me altijd op. Ze heeft moeite met lopen en ik help haar. En andere mensen helpen mij weer met andere dingen. Hier zorgen we voor elkaar, en we begrijpen elkaar ook. Iedereen heeft wel iets bijzonders hier, en daardoor herken je dingen.”

Maaike en Eugene

Loonwaarde én eigenwaarde
Projectleiders Maaike de Haes en Eugene Wesselman weten wat werkgeluk is. Ze werken al meer dan 8 jaar samen en hebben aan een half woord genoeg. Ze begonnen 3 jaar geleden het project met twee cliënten uit het doelgroepenregister. Inmiddels werken er al 45 mensen voor SchoonWerkt! en dat terwijl ze allebei geen ervaring hadden met schoonmaak. Eugene: “Ik moest echt even wennen aan het idee. Schoonmaken was niet echt mijn hobby en het was best even zoeken naar de juiste manier om dit project vorm te geven. Inmiddels ben ik heel erg trots op wat we samen hebben neergezet. Schoonwerkt! draagt echt bij aan het werkgeluk. Aan dat van ons, omdat we zien hoeveel impact het heeft op onze medewerkers en cliënten, en voor hen omdat ze de kans krijgen om écht mee te doen. Voor de één is dat een betaalde baan, voor de andere een aanvulling op de dagbesteding. Het gaat erom dat je ervoor zorgt dat iedereen, binnen zijn of haar mogelijkheden, een bijdrage levert. Het gaat niet alleen om loonwaarde, het gaat vooral om eigenwaarde. Werken is de beste zorg.”

Obstakels meenemen 

Het is de taak van Maaike en Eugene om de cliënten te begeleiden in dit proces. Ieder op zijn eigen tempo en eigen manier. De begeleiding gaat verder dan instructies over het schoonmaakwerk. Vaak spelen er dingen op de achtergrond die van invloed zijn op de concentratie op de werkvloer. Financiële zorgen bijvoorbeeld, of gezondheidsproblemen. Met een hoofd vol zorgen is het moeilijk om je staande te houden. Maaike en Eugene zijn er om die zorgen in kaart te brengen en te helpen bij het zoeken naar een oplossing. Maaike: “Met wat extra aandacht haal je vaak zoveel obstakels weg. Onlangs zag ik dat een medewerker zich ziek had gemeld. Ik belde hem op om te vragen of hij echt ziek was, of dat er iets aan de hand is. Die aandacht hielp. Hij kwam alsnog naar het werk en had een goede dag.” Een baan in de interieurverzorging helpt de medewerkers van SchoonWerkt! op verschillende gebieden: het zorgt voor een dagritme, verleent de medewerkers status en vergroot het zelfvertrouwen. En lukt het even niet? Dan zijn Maaike en Eugene er om op terug te vallen.

Kleine stapjes 

Maaike en Eugene gaan samen altijd op zoek naar de fijnst haalbare werksituatie. Dat doen ze in kleine stapjes. Eugene: “Vaak hebben mensen al zo’n knauw gekregen in het leven, dat je heel voorzichtig moet zijn in wat je van ze vraagt. Het risico van overvragen ligt altijd op de loer. We bouwen het werk langzaam op en geven de medewerkers alle kans om weer vertrouwen te krijgen in wat ze kunnen. Voor de één mondt dat uit in een betaalde baan, voor de ander is dat beschut werk, een aanvulling op de dagbesteding of een stage- of WerkErvaringsPlek. Binnen deze constructie is het mogelijk dat medewerkers door kunnen groeien, of juist wat gas terug kunnen nemen. Het werkgeluk van onze medewerkers staat echt voorop bij SchoonWerkt! “

Wil je ook (weer) meedoen? SchoonWerkt is er voor iedereen.
https://www.onstweedethuis.nl/schoonwerkt/